Aktuálne oznamy ŠJ

Ľubica Poláková
Vytlačiť

Na našej škole opäť školské ovocie

jablkova-stava-zm

Naša škola sa zúčastňuje na EURÓPSKOM PROGRAME PODPORY KONZUMÁCIE OVOCIA V ŠKOLÁCH, s finančnou podporou EURÓPSKEHO SPOLOČENSTVA. V rámci tohto programu bude k obedom 1x týždenne podávané jablko a jablková šťava. Za objednávky a kvalitu ovocia zodpovedá vedúca školskej jedálne.

jeme-skolske-ovocie
Zdroj: http://www.skolskeovocie.sk

5. máj - Deň čistých rúk

umývanie(25. 4. 2012) Význam umývania rúk.
Hygiena rúk je nevyhnutná i v stravovacích zariadeniach. Pretože na koži rúk sa vyskytuje veľa mikroorganizmov, ktoré môžu spôsobiť ochorenie, je umývanie rúk nevyhnutnou oblasťou osobnej hygieny. Starostlivé a správne umývanie rúk je dôležité v stravovacích zariadeniach a je nevyhnutné pre každého z nás.

Nebezpečie prenosu nákazy hrozí všade tam, kde dochádza ku kontaktu s viacerými ľuďmi. Správnym návykom pri umyvaní rúk by sme teda mali venovať zvýšenú pozornosť a to nielen u seba, ale i u svojich detí. Účinky rôznych spôsobov umytia rúk dokumentuje nasledujúci obrázok prevzatý zo serveru Handhygiene.org.

umývanie rúk

6 bodov pre správne umývanie rúk

  1. Na umývanie rúk použite vhodný umývací (mydlo) prípadne dezinfekčný prostriedok a tečúcu teplú vodu.
  2. Pred umývaním zložíme z rúk prstene, náramky a hodinky (platí to predevšetkým v domácnosti, pracovníci v stravovacích službách by v práci nosiť na rukách ozdobné predmety nemali).
  3. Dôkladne si ruky namydlite, vytvorte penu, ktorú asi 20 sekúnd (počítame pritom pomaly do dvadsiatich) šúchajte medzi prstami a okolo nechtov.
  4. Pri umývaní venujeme zvýšenú pozornosť tým miestam, ktoré sa ľahko znečisťujú: bruškám prstom, nechtom, priestorom medzi prstami a pod nechtami (na čistenie nechtov použite kefku), chrbát ruky vrátane zápästia a vnútornej strany predlaktia.
  5. Ruky si dôkladne opláchnite tečúcou teplou vodou.
  6. Ruky si otrite alebo osušte dosucha jednorázovými papierovými utierkami alebo teplovzdušným sušičom.

Rodičia, deti nejedia polievky

polievka(29. 3. 2012) Prečo by sme na obed nemali vynechať polievku?
Polievka je základ. Tak to vravievali aj naše staré mamy a myslím, že väčšina z vás im dá za pravdu. Veľký hrniec pariacej sa polievky na sporáku, to sú asi najčastejšie spomienky na víkendové varenie. Tú vôňu si pamätáme už od detstva.

Polievka nielen zasýti, ale v chladnom počasí aj zohreje, mäsové vývary dokonca môžeme pokojne nazvať aj liekom pri nachladnutí, či zažívacích problémoch. Dobrá chutná polievka má pre náš organizmus niekoľko pozitívnych vlastností. Po jej konzumácií sa začnú vylučovať tráviace šťavy a žalúdková kyselina, čím sa pripraví hladný žalúdok na ďalší chod, ktorý pozostáva obyčajne z tuhej, ťažšie stráviteľnej potravy. Ak sa táto potrava v žalúdku zmieša s polievkou, trávenie prebieha oveľa pokojnejšie a paradoxne kratšie, ako keby sme mali obed bez polievky. Je to preto, že žalúdok sa polievkou už čiastočne zasýtil, a preto druhý chod nemusí byť taký objemný ako bez polievky.

Polievku by ste zo svojho jedálneho lístka rozhodne nemali vynechávať. Dobrá polievka je pre svoj bohatý zdroj vitamínov a minerálov len ťažko nahraditeľná, často ich obsahuje viac ako tzv. druhý chod, kde sú väčšinou viac zastúpené bielkoviny alebo tuky. A k tomu viac asi niet čo dodať.



Rodičia, deti ignorujú ovocie

(21. 2. 2012) Obraciam sa na Vás s nasledovným poznatkom. Zistila som, že pri podávaní ovocia niektoré deti ovocie ignorujú a že jablká, pomaranče alebo banány úplne nedotknuté zahadzujú na školskom dvore a po ceste.

Prosím rodičov, aby svoje deti upozornili, že ovocie, ktoré neskonzumujú, môžu priniesť domov. Tiež sú problémy pri podávaní mlieka, ktoré tiež deti ignorujú, a preto si myslím, že by bolo dobré, aby ste svoje deti oboznámili, prečo je potrebné konzumovať ovocie, zeleninu a mlieko. Ďakujem.




Diétne stravovanie detí v školskom roku 2014/2015

Podľa Vyhlášky Ministerstva školstva Slovenskej republiky č. 330 zo 14.augusta 2009 o zariadení školského stravovania § 2 písmeno b sa v zariadeniach školského stravovania zabezpečuje diétne stravovanie detí a žiakov v čase ich pobytu v školách alebo v školských zariadeniach.

Na špeciálnu úpravu stravy boli MŠ SR stanovené 3 druhy diét, určené na používanie pri výrobe diétnych jedál v školskom stravovaní.

Sú to diéty : šetriaca, diabetická, bezlepková.

Za diétne stravovanie sa nepovažuje vegetariánstvo, vegánstvo a pod.

Diétne stravovanie je možné zabezpečiť v zariadení školského stravovania spôsobom:
Formou donášky hotových diétnych jedál zákonným zástupcom dieťaťa.

O spôsobe, zabezpečovaní a určení najnižšieho počtu diétneho stravovania rozhoduje zriaďovateľ.
O zabezpečenie diétneho stravovania písomne požiada zákonný zástupca dieťaťa vedúcu zariadenia školského stravovania. Žiadosť musí obsahovať potvrdenie stanovenej diéty ošetrujúcim lekárom.

Donáška stravy do školského zariadenia je možná len za dodržania nasledovných podmienok:

1./ Rodičia budú stravu pripravenú v domácnostiach prispôsobovať jedlám v jedálnom lístku školského zariadenia
2./ Rodičia budú zodpovedať za zdravotnú nezávadnosť použitých surovín a hotového jedla
3./ Pokrm sa bude donášať v obaloch použiteľných na zohriatie.

Ďalšie podmienky, ako je uskladnenie, zohrievanie a pod. sú určené pre školské stravovacie zariadenie.




Úprava stravného v platnosti od 1. novembra 2011

V zmysle všeobecne záväzného nariadenia mesta Senica č. 44/2011 zo dňa 28. 9. 2011 o určení výšky príspevku na čiastočnú úhradu nákladov v školách a školských zariadeniach, ktorých je mesto Senica zriaďovateľom, sa upravuje s účinnosťou od 1. novembra 2011 stravné  v školskej jedálni nasledovne:

obed žiaci 1. stupňa - 1,01 €
obed žiaci 2. stupňa - 1,09 €
obed žiaci 1. stupňa hmotná núdza - 0,01 €
obed žiaci 2. stupňa hmotná núdza - 0,09 €

 Výška príspevku na stravné je určená na nákup potravín podľa vekových kategórií.




Správanie sa stravníkov v ŠJ

Žiak:

  1. Má právo stravovať sa v ŠJ. Do jedálne vstupuje v čase určenom na obed od 11.45 - do 14.oo hod.
  2. Do jedálne prichádza disciplinovane. Zaradí sa, nepredbieha sa a dodržiava pokyny dozor konajúceho, ako aj iných učiteľov a vychovávateľov.
  3. Pri stole sa správa slušne, nevykrikuje, nerozpráva nahlas, neničí príbory a obrusy, ovocie konzumuje v jedálni, nerozhadzuje a nevynáša jedlo a ovocie z jedálne.
  4. Odnáša použitý riad k okienku, nechá po sebe čisté miesto, v prípade znečistenia si utrie  stôl prípadne upozorní pani kuchárku v ŠJ, pri odchode od stola zasunie stoličku.
  5. Je povinný mať stravný lístok, nepodvádzať. Žiak, ktorý nemá stravný lístok (stratil alebo zabudol), upozorní na to vedúcu ŠJ.
  6. Ak sústavne porušuje zásady stolovania, môže byť dočasne vylúčený zo školskej jedálne.

Dozor, čistota a jedálny lístok

Jedálny lístok je vypracovaný vedúcou ŠJ, a vyvesený na obvyklom mieste na nástenke v školskej jedálni.

Prípadné pripomienky, sťažnosti, námety a otázky k stravovaniu, hygiene je možné prerokovať iba s vedúcu ŠJ alebo riaditeľom školy.

V. KONTAKT NA ŠJ

mobil : +421948377559

Správanie sa žiaka v školskej jedálni

1. Žiak, ktorého rodičia majú záujem, aby sa stravoval v školskej jedálni, je povinný včas (do 20. príslušného kalendárneho mesiaca) zaplatiť si stravu. Stratu preukazu stravníka je žiak povinný hlásiť vedúcej školskej  jedálne.

2. Žiaci si môžu vybavovať administratívne záležitosti  (vyberať poštové poukážky, resp. ich prinášať  a pod.) pred začiatkom vyučovania,  resp. v dobe, ktorú určí riaditeľ školy po dohode s vedúcou školského stravovania.

3. Žiak obeduje len v  čase určenom  pre jeho  ročník. Termín výdaja stravy pre jednotlivé stupne stanoví každoročne vedenie školy. Prichádzať na obed v priebehu vyučovania alebo cez prestávky nie je dovolené!

4. Pred nástupom - vstupom do priestoru školskej jedálne  ponechajú si žiaci svoje veci v šatni, disciplinovane podľa pokynov vyučujúceho poslednej vyučovacej hodiny a službukonajúceho učiteľa sa odoberú k výdajovému okienku. Pohyb a prevádzku v jedálni riadi službukonajúci učiteľ.

5. V školskej jedálni sú žiaci povinní dodržiavať všetky  zásady kultúrneho stravovania:

    a/  v zásade jedia príborom,

    b/  konzumujú celý obed (polievku, hlavné jedlo, vrátane príloh),

    c/  počas stravy nevyrušujú hlasitým hovorom ostatných  stravníkov,

    d/  odnášajú zo stola všetky súčasti stolového náčinia, ktoré prevzali pri výdaji stravy,

    e/  šetria potravinami, prípadné odpadky (ohryzky, šupy z ovocia) odhodia do koša,

     f/  zasunú za sebou stoličku.

Žiak je povinný ochraňovať zariadenie školskej jedálne  a materiálne zariadenie školskej kuchyne. Úmyselne poškodený, prípadne zničený obedový riad a príbor je povinný uhradiť v plnej hodnote!

6. Žiaci nesmú zo školskej jedálne vynášať nedojedené zvyšky potravín a porciovaného ovocia. Celé ovocie si žiak môže vziať domov.

7. K zamestnancom školskej kuchyne sa žiaci správajú zdvorilo. Prípadné nedostatky zahlásia vždy službukonajúcemu učiteľovi, ktorý ich vyrieši s vedúcou školskej kuchyne, resp. s vedením školy.

8. Ak žiak hrubo porušil alebo sústavne porušuje zásady stravovania v školskej jedálni, môže byť dočasne alebo trvalo na návrh učiteľov vylúčený zo stravovania (rozhodne riaditeľ školy).

V Senici 28.5.2010

Ľubica Poláková, vedúca školskej jedálne



Nerobte deťom veľkú desiatu 



Rodičia, prosím Vás nepripravujte deťom veľkú desiatu, pretože deti prídu k obedu najedené a nevládzu skonzumovať celý obed.

Tento týždeň mám skúsenosti a to v utorok bolo krásne chudé, mäkké bravčové stehno pečené, knedľa, kapusta dusená a našla som ako niektorí stravníci priniesli nedotknuté jedlo naspäť a viacerí aj mäso, ktoré nebolo ani zdegustované. Pýtala som sa stravníka, prečo si nezjedol obed? Odpovedal: mal som na desiatu čípsy, bagetu. Vo štvrtok bolo kuracie prsia ryža dusená s hráškom a šalát mrkvový s citrónom a znovu prinieslo pár jednotlivcov úplne nedotknuté porcie. Keď som sa spýtala, prečo nezjedol, odpovedal že mal veľkú desiatu, kekse.

Rodičia, prosím Vás zvážte množstvo a kvalitu pripravovanej desiaty pre svoje deti.

Aktualizované: Piatok, 10. október 2014 11:52